2014. január 15.

Tarsoly - kultúrálódjunk!


Végre egy "komoly" torta! Persze - tévedés ne essék - szeretem én Micimackót, Villám McQuinn-t az összes Angry Birds-ös barátjával együtt, nem beszélve az egyszerűbb, már-már minimálba hajló, drótos cukorvirágos menyasszonyi tortákról - de ez más! Ennek kultúrtörténeti jelentősége van! Mielőtt nagyképűnek tűnnék, meg is jegyzem, hogy a témához nem tudok hozzászólni, inkább idemásolom his rebus adductus.

Tarsoly (tortából)
Tulajdonképpen mi az a tarsoly?
"A keresztény vallás elterjedése előtt a természeti népek használati tárgyaikkal együtt temetkeztek. A régészek több előkelő férfisírban megtalálták a veretes vagy lemezes tarsoly maradványait a veretes öv és a díszes fegyverzet mellett. A X. századi honfoglaló magyarság ötvösművészetének egyik jellegzetes és kiemelkedő tárgya a lemezes tarsoly volt.
A honfoglaló magyar férfiak apróbb használati eszközeiket, a tűzgyújtáshoz nélkülözhetetlen csiholó acéljukat és kovakövüket az öv jobb oldalára csatolt bőr- vagy nemeztarsolyban tartották. E tarsolyok fedelét időnként bronz- vagy ezüstveretekkel, vagy az egész felületét beborító tarsolylemezzel díszítették. Ezeken figyelhető meg legszebben ötvöseink mesterségbeli tudása.
Tarsolya ugyan minden harcosnak lehetett, de csak a rangosabbak sírjaiból kerültek elő díszesebbek. Lemezes tarsoly feltehetően csak a nemzetség- vagy nagycsaládfőket illette meg."

(forrás: http://www.lengyelbalazs.hu/tort.html)
Azért kétlem, hogy kiskori Barátnőm ebből a célból lepte volt meg kedves Férjurát, de erősen hajlanak a magyarság hagyományait őrző dolgok felé - hát ez lehetett az indíttatás, na' - meg, hogy szavamat ne feledjem - a kerek születésnap!

Igaz, egy nappal később sikerült a tervezettnél (a tavalyi esztendő utolsó napján) elkészítenem, az én súlyos és igen jelentős problémáim miatt, épp ezért nem tudtam belemerülni a téma kellő boncolgatásába. Pedig utólag mennyi okosságot találtam! Például megtaláltam annak az életfának a rajzát is, amit Saci az általa vásárolt "igazi" bőrtarsoly oldalán mutatott nekem. Persze, én csak stilizált, szabadkézi mozdulatokkal húztam bele a mintát  (nem ismervén a történetét), ráadásul a tortabevonó massza közel sem úgy viselkedik, mint az eredeti anyag (bőr).

"Anarcs településén talált 1000 éves hajfonatkorong az ÉLETFA képével
Utolsó fejedelmeink korának csodálatos művészete bontakozik ki a reánk maradt sírleletek által. A mellékelt Életfa-kép egy hajfonatkorongon látható, melynek előkerülési helye a mai Anarcs településhez köthető. Általában ezek a korongok úgy készültek, hogy egy vastagabb ezüst alapra egy vékony aranyhártyát illesztettek. Közelebbről megnézve ezeket a tárgyakat szépen látszanak a megjelenített formát adó vésetek és a kicsiny kerek köröket adó "poncolások". Az anarcsi hajfonatkorong életfája kiemelkedő kultúrtörténeti jelentőséggel bír."                                                                                                                                                                   (forrás:  http://pelzo.atw.hu/ )

Készül a tarsolylemez (K2-ből)
Az "eredeti" bőrtarsoly




















Lehetett volna még részletesebbre, eredetihez jobban hasonlóra készíteni, de egy tortánál nem ez a cél (illetve igen, de ezen okfejtésem egy másik bejegyzést is megérdemelne), ezen kívül csak ismétlem önmagam: a K2 egy jó anyag, de nem bőrfonat-utánzatok készítéséhez!

Tarsoly torta

Az Ünnepelt őszintén örült neki, úgy éreztem, tényleg nem udvariasságból dicsérget! Ezért érdemes tortázni!
Boldog szülinapot!


3 megjegyzés:

  1. Csak ámulok szokás szerint: egyedi, értékőrző, kreatív, gyönyörű és persze nyálcsorgató egyben. Nagy vagy Márti!! :)

    VálaszTörlés
  2. Uhhhhhh most leesett az állam! Nagyon jó lett! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon cuper lett! Élethű! Annyira jó, hogy mindig van egy kis háttere a tortáidnak. Szeretem, hogy mindig utána nézel a dolgoknak. :)

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...