2011. december 31.

Karácsonyi mézes- és méztelen aprósütemények

Gyorsan-gyorsan, hogy még idén (2011.) felkerüljenek a karácsonyi apróságok, felteszem ide őket, mert lassan már "jövőre" (2012.) van!

  
Mézeskalács:

70 dkg liszt, 30 dkg porcukor, 4 egész tojás, 4 evőkanál méz, 5 dkg margarin, egy evőkanál szódabikarbóna, tetszés szerinti mennyiségű mézeskalács-fűszerkeverék.
Mézet, margarint összeolvasztom, a többi hozzávalóval összegyúrom, 180 'C - 5-8 perc.
Ezt készítem évek óta, nagyon finom, puha. Nem változtatok rajta, jövőre is ez lesz.


A képeken sajnos csak itt-ott bukkan fel, mert elfelejtettem fényképezni, ugyanis apunk születésnapi party-jára készítettük, mint vendégköszöntő apróságot, melyet celofánba csomagolva megkaptak a vendégek, és a nagy sietségben lemaradtak a képek. Ezek itt fent már a maradékok maradékai.
Egyébként mindenféle karácsonyi motívummal készült, többek között ezekkel is, amikkel ezek a fahéjas ropogós kekszek is (külön bejegyzésben elolvashatjátok a receptjét a linkre kattintva).


Mézes puszedlik

70 dkg lisztet 30 dkg cukorral, 2 dl mézzel, 4 tojással, 1 kávéskanál szódabikarbónával, mézeskalács-fűszerekkel összegyúrunk. Kis golyókat formálunk, sütőpapíron sütjük, majd olvasztott csokival, szórócukorral, egyéb ehető dologgal díszítjük. Sütjük (nem égetjük, mint én egyes példányokat)!


Mézes florentiner

Hozzávalók a tésztához: 75 g vaj, 50 g cukor, 200 g liszt, 1 kis tojás, reszelt citromhéj, csipetnyi só.
A mogyorós masszához pedig: 2-2 evőkanál kandírozott narancs- és citromhéj, 75 g vaj, 75 g cukor, 1 evőkanál méz, 3 evőkanál tejszín, reszelt citromhéj, csipetnyi só, 100 g szeletelt mandula.
Valamint a bevonáshoz: étcsoki, tejcsoki v. fehércsoki.

Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, fóliába csavarjuk és legalább 30 percre hideg helyre tesszük. Ezután sütőpapíron kinyújtjuk a tésztát vékonyra. Nekem kb. 27 x 37 cm-es tepsibe fért. 180 'C - 5-7 perc, nagyon világosra kell sütni.

Közben összekeverjük a kandírozott narancs- és citromhéjat a mandulával. A mogyorós massza többi hozzávalóit lábasba téve erős lángon főzni kezdjük, közben egyszer megkeverjük. Ha már aranysárga színű, gyorsan hozzákeverjük a kandírozott dolgokat. Kevés olajjal bekenünk egy széles kést, majd a masszát gyorsan rákenjük az omlós tésztalapra. Figyelem! Gyorsan köt! :-)
Második sütési idő ugyanazon a hőmérsékleten kb. 10 perc.

3 percig hűlni hagyjuk, majd pizzavágóval kis négyzetekre vágjuk. Teljes hűtés után olvasztott csokiba mártjuk a kekszek felét, szárítjuk.

Nagyon finom, nagyon tömény, fogyókúrázóknak sem ajánlom, sőt kizárólag hízókúrára szorulóknak! :-)


Zöld minicupcake-kupac

Már készült belőle normál méretű változat is. Külön bejegyzésben megtalálható a recept, IDE kattintva.




2 megjegyzés:

  1. Jól néz ki a florentiner (persze a többi is:)), csak nem tudom mitől mogyorós a massza, ha nem is tartalmaz mogyorót?

    VálaszTörlés
  2. Jééé, tényleg! Biztos én írtam el, de majd megkeresem a receptet, hátha mást is sikerült "helyettesítenem"!
    Tehát javítom: mogyorós helyett mandulás massza!
    Köszi!

    VálaszTörlés

published Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...